Sunday, December 10, 2006

Susu Kambing


SUSU KAMBING (dipetik daripada www.infoternak.gov.my)

* Kami ada menjual susu kambing 100% asli dengan harga RM5.50 sebotol (350ml)


Susu Kambing adalah makanan semulajadi berkhasiat yang diperlukan untuk kesihatan badan seharian. Ianaya sesuai untuk semua lapisan umur. Susu ini boleh diminum panas atau sejuk malah boleh dibuat dadih, ais krim, keju dan mentega. Pada masa sekarang industri kosmetik mengeluarkan berbagai produk berasaskan susu kambing seperti syampu, krim muka, sabun, pewangi dan juga krim pencukur.

KEISTIMEWAAN SUSU KAMBING
  • Kaya dengan protin, enzim dan vitamin A
  • Mengandungi faktor anti-antritis (inflamasi sendi) dan anti barah
  • Diperaku oleh pakar-pakar kesihatan bahawa susu ini boleh mengubati demam kuning, penyakit kulit, gastrik, lelah (asma), insomnia dan ulcer
  • Mudah dihadam kerana zarah lemaknya lebih kecil
  • Khasiat susu kambing yang disimpan sejuk atau sejuk beku tidak akan berubah kualitinya.
KANDUNGAN PURATA SUSU KAMBING
(GM/LITER)

KANDUNGAN
GM/LITER

Bahan kering15 - 135
Lemak35- 40
Laktos47 - 52
Protin - Casein
Albumin
Globulin
27 - 30
Abu5 - 6

PERBANDINGAN KOMPOSISI SUSU KAMBING DENGAN LAIN-LAIN SUSU

Perbandingan kandungan bahan susu mengikut peratus

BAHAN

KAMBING

LEMBU

MANUSIA

Air
87.5

87.5

86.8

Lemak
3.9

3.7

3.8

Protin
3.2

3.1

1.3

Laktos
4.5

4.6

7.8

Abu
0.8

0.7

0.2

PERBANDINGAN KANDUNGAN VITAMIN

Perbandingan mengikut gm/liter

VITAMIN

KAMBING

KERBAU

LEMBU

Vitamin A
2070

1669

1560

Vitamin D
23.7

t.m

t.m

Riboflavin
1.84

1.07

1.75

Asid Nikotik
1.87

1.71

1.94

Choline
150

t.m

121

Inositol
210

t.m

110

Vitamin B1
0.0006

0.0043

0.0043

Nota: t.m - tiada maklumat

1 comment:

Anonymous said...

salam..
bagaimana saya boleh menghubunghi pihak tuan untuk membuat lawatan ke tempat tuan??
saya perlu membuat research dan mendapatkan maklumat lanjut berkenaan perusahaan kambing...
aisya2234@yahoo.com.my